Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/r42419sice/public_html/wp/wp-includes/post-template.php on line 275

Istoria companiei

    Istoria prelucrării argilei în zona unde este amplasată fabrica are peste 2000 de ani. La doar un kilometru de sediul firmei s-a descoperit un cuptor artizanal de ars vase din pământ ce datează din anul 300, cuptor care este expus în incinta fabricii.

    Despre prelucrarea industrială a bogatelor zăcăminte de argilă din zonă se poate vorbi numai de la începutul secolului XX, când pe actualul amplasament încep să producă două fabrici de cărămizi și țigle, prima din 1907, avându-l ca și proprietar pe Hans Letz, iar cea de-a doua din 1912, avându-l proprietar pe Wilhelm Low, deținătorul țesătoriei mecanice de bumbac – Sighișoara.

    La început, producția era sezonieră, cărămizile și țiglele fiind uscate în aer liber. Pe perioada anilor 1915-1918, fabrica a fost oprită din cauza Războiului dar și din cauza lipsei pieței de desfacere a produselor, fiind repusă în funcțiune în anul 1919. Între anii 1926-1934 fabrica a mai fost oprită de câteva ori, în 1932 fiind falimentată financiar din cauza unor împrumuturi la bancă ce nu au putut fi restituite la termen. La toate acestea a contribuit și criza financiară din anii 1931-1933, când materialele de construcții nu au mai avut căutare și băncile nu mai împrumutau bani.

    În anul 1928, simțindu-se nevoia de țigle glazurate, societatea construiește un cuptor mic pentru ars astfel de țigle, cuptor ce a funcționat până în 1942, la cererea pieței fabricând și oale de lut smălțuite. La data de 4 iulie 1935, proprietarul fabricii de cărămidă, Hans Letz, din lipsa unor mijloace financiare, încheie un contract de arendare a fabricii cu întreprinderea „HERCULES” din Târnăveni pe o perioada de 17 ani. La data de 31 martie 1945 și fabrica de țiglă a fost închiriată societații „HERCULES” din Târnăveni, care preia majoritatea acțiunilor de la Wilhelm Löw.

    Așadar, societatea „Hercules”, preluând în 1935 fabrica lui Hans Letz, precum și majoritatea acțiunilor societății lui W. Löw din 1945, și-a înființat filiala la Sighișoara sub denumirea: „S.A. HERCULES TÂRNĂVENI, FILIALA SIGHIȘOARA”. La data de 11 iunie 1948 ambele fabrici au trecut în proprietatea statului, sub denumirea de: PRIMA FABRICA DE CĂRĂMIZI ȘI ȚIGLE „7 NOIEMBRIE” SIGHIȘOARA, înscrisă ulterior la Ministerul Finanțelor.

    De la data trecerii în proprietatea statului a mijloacelor de producție, terenurilor, clădirilor și instalațiilor industriale, fabrica astfel constituită a început să se modernizeze și să se dezvolte treptat, mărindu-și capacitatea de producție de la o etapă la alta. Structura actuală a societății datează din anul 1972, când au fost finalizate: construcția și punerea în funcțiune a centralei termice, atelierul mecano – energetic, pavilionul administrativ, punerea în funcțiune a liniei de fabricație a coamelor, înlocuirea cuptorului Hoffman cu un cuptor tunel, mărirea capacității de uscare a produselor cu camere Keller.

    Adevărata renaștere a fabricii a avut loc dupa privatizare, începând cu 1995. Pe lângă investițiile în modernizarea capacităților existente și extinderea gamei de produse, în anul 2005 s-a pus în funcțiune una din cele mai moderne fabrici de cărămizi din această parte a Europei (pentru acea perioadă), fabrica fiind realizată cu colaborarea unor firme renumite pe plan mondial.

    Această tehnologie a permis lansarea pe piață cu un succes deosebit a unui nou sistem de zidării, marca proprie, respectiv sistemul TERMOBLOC®. La sfârșitul anului 2006 au început lucrările de modernizare și retehnologizare a liniei de învelitori ceramice. După aproape 2 ani ( mai 2008) și în urma unei investiții de 16. mil Euro, s-a reînceput producerea țiglelor ceramice.

    Pe lânga tehnologie, care a fost complet nouă, de ultimă generație, s-a schimbat și argila din care se produc țiglele ceramice. Argila folosită în acest scop este adusă de la Bodoc (lângă Sfântu Gheorghe) și pe lângă rezistența îndelungată la îngheț-dezgheț, se remarcă și estetic, prin culoarea naturală roșu-cărămiziu, de aici și numele gamei de învelitori, TERRA ROSA®. Pe lângă aceste două game de produse, se produc și cărămizi manuale pentru placări și pardoseli interioare, precum și cărămizi realizate mecanic pentru placări și pardoseli exterioare, reunite in gama TERRA RUSTICA.

    Referitor la rezultatele obținute, acestea au făcut posibilă situarea societății, în ultimii ani, printre primele locuri în domeniul său de activitate, conform Topului Național al Firmelor Private din România, întocmit de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România.